TCG

TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde)

Harmonie is het leidende principe binnen TCG. Leven in harmonie met de natuur om ons heen, met het wisselen van de seizoenen en de harmonie met onze sociale omgeving zoals familie, vrienden en collega’s. Tegelijkertijd gaat het om de harmonie in onszelf, de balans tussen lichaam en geest. Dit gedachtegoed komt voort uit e Yin en Yang-theorie die werd gebruikt om de natuur in al haar aspecten te verklaren. Verstoring van de harmonie veroorzaakt disbalans, wat vervolgens kan leiden tot klachten en ziekten. Het streven naar harmonie bevordert de gezondheid.

 

TCG kijkt dus niet alleen naar de ziekten, maar ook naar de totale mens en diens plaats in het geheel. Ziekte ontstaat volgens de Chinese zienswijze wanneer de mens niet meer in staat is de harmonie te handhaven. TCG stelt dat het zelf genezend vermogen van de mens het beste medicijn is. TCG-behandelmethoden en hulpmiddelen hebben dan ook allemaal tot doel het regenererend vermogen van het menselijk lichaam te bevorderen zodat dit weer in staat is de balans zelfstandig te herstellen en te handhaven.

 

Binnen de TCG wordt meestal gebruik gemaakt van een of meer van de drie behandelmethoden: Acupunctuur, Tuina Therapie (therapeutische massage) en Chinese Kruiden.