Kinderwens

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. De laatste jaren is het aantal koppels met vruchtbaarheidsproblemen dramatisch gestegen. Recente cijfers laten zien dat 1 op de 6 paren problemen heeft met zwanger worden en dat ruim 1 op de 39 babies in Nederland reeds het resultaat is van IVF/ICSI.

De oorzaken van infertiliteit zijn zeer uiteenlopend, en daarom is er vanuit TCM-standpunt geen ‘standaard-fertiliteits-behandeling’, elke kinderwens-patient vraagt namelijk om een nauwkeurige TCM-diagnose- en behandeling. Het kan zijn dat er bij u hormonale stoornissen zoals PCOS, Prematuur Ovarieel Falen (POF), Luteal Phase Deficiency (LPD) of stoornissen in de interactie tussen sperma en cervixslijm zijn vastgesteld. Andere mogelijke oorzaken zijn eileiderpathologie,  endometriose, of  verminderde zaadkwaliteit en/of kwantiteit. Echter, misschien valt u in de grote groep (30%) van de koppels met vruchtbaarheidsproblemen die de frustrerende diagnose ‘onbegrepen infertiliteit’ te horen kreeg. En dan?

Waarbij de Westerse vruchtbaarheidsbehandelingen zich merendeels focussen op de hormoonproduktie en de voortplantingsorganen, kijkt de TCG op een energetische manier naar het hele systeem van fyieke, emotionele en spirituele aspecten die een rol spelen bij zwanger worden. Zo is een goede doorstroom van energie van groot belang, opdat alle organen van voldoende voeding voorzien kunnen worden. Bij vruchtbaarheidsproblemen zien we vaak dat er ergens een stagnatie van energie is, of juist een tekort. Deze disbalans kan zich uiten als ‘onvruchtbaarheid’. Inmiddels hebben meerdere studies aangetoond dat Chinese Geneeskunde een positief effect heeft op de vruchtbaarheid.

Je menstruatiecyclus is een afspiegeling van de manier waarop je hormonen in je lichaam werken. Daarom is het verloop van je cyclus een belangrijke informatiebron.

Acupunctuur en kruiden kunnen je vruchtbaarheid verbeteren door:

  • – Een postieve invloed op je cyclus (duur, PMS, bloedverlies, eisprong)
  • – Reguleren van de hormoonhuishouding
  • – Verminderen van stress, wat gunstig is voor de hormoonhuishouding
  • – Verbeteren functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit hiervan
  • – Stimuleren bloedcirculatie in de voortplantingsorganen.
  • – Verbeteren verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies
  • – De kans op een miskraam verkleinen

De behandeling wordt op jouw cyclus  afgestemd. Met acupunctuur wordt de gezondheid van je hele lichaam verbeterd, waardoor de kans op zwangerschap vergroot wordt en de kans op een miskraam verkleind wordt.

Hou je een temperatuurcurve bij? Neem deze dan mee naar het consult.

Zaadkwaliteit

30% van onvervulde kinderwens komt doordat de zaadkwaliteit van de partner niet optimaal is. De kwaliteit is met kruiden en acupunctuur zeker te verbeteren. Je partner kan hiervoor ook in mijn praktijk terecht. Het duurt (meestal) minimaal 4 maanden voordat er verbetering kan optreden.