Acupunctuur

 

Acupunctuur bestaat al duizenden jaren als Chinese geneesmethode.

In het Westen is acupunctuur de meest bekende en toegepaste behandeltechniek.

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam, Qi genoemd. Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de Qi-stroom zodanig beinvloeden dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen. Acupunctuur is een behandelmethode waarbij zeer dunne, steriele naaldjes worden ingebracht op bepaalde punten op de meridianen. Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos, wel voelt de patient vaak een ‘electrisch schokje’. Dit is de Qi die door de naald aangeraakt wordt.

Qi stroomt door ons lichaam via een wijdvertakt netwerk van kanalen: meridianen genaamd. Deze meridianen brengen voeding en vitaliteit naar alle organen, spieren, weefsels enzovoort. Als er een obstructie is in één of meerdere meridianen, ontstaat er lokaal een stagnatie van Qi, maar kan daardoor elders ook een orgaan ondervoed geraken. Door het prikken en manipuleren van acupunctuurpunten kunnen we de obstructie in de meridianen opheffen, zodat de energie weer vrij door het lichaam kan stromen en organen weer de voeding krijgen die ze nodig hebben.

Door het bewust laten worden van de oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kunt u ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.